Houten tafel behandelen

houten tafel behandelen

Net een nieuwe onbehandelde houten tafel gekocht? Of een mooie tweedehands houten tafel bij een kringloopwinkel? Dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Ook woonden mensen aan houten tafels. Lekker eten, heerlijke wijnen drinken, goede gesprekken voeren en spelen en kleuren met de kleintjes. Daarom is een houten tafel het hart van het huis. Daarom is het belangrijk dat de tafel er mooi uitziet, maar vooral goed beschermd is.

Houten tafel behandelen en beschermen

Na behandeling met Osmo kun je letterlijk op een houten tafel leven en heb je geen onderzetters meer nodig. Osmo biedt bescherming tegen vocht zoals wijn, koffie, bier, water en zelfs olijfolie. Zo is de houten tafel ook beschermd als een familielid of vriend per ongeluk een rode wijnglas omstoot. Bovendien voorkomt de behandeling oppervlaktevuil en vermindert het krassen. Ook zullen er geen kringen en olievlekken op het oppervlak zijn.

Houten tafel behandelen met olie

Naast de Osmo behandeling die beschermt tegen vocht, vuil en krassen, kan deze ook plaatselijk afgewerkt worden zonder de hele tafel te schuren. Ook kunnen met Osmo behandelde houten tafels vele jaren meegaan, hiervoor hoeft u alleen de tafel af en toe schoon te maken. Als je lichte slijtageplekken hebt, hoef je het oppervlak hiervoor niet te schuren, maar licht bij te werken met een vloeibare onderhoudswas. Dit gebeurt in een paar minuten, waarna het slechts enkele uren nodig heeft om te drogen. Zo heb je binnen de kortste keren weer een leuke tafel.

Natuurlijke producten voor de behandeling van houten tafels

Naast bescherming vertegenwoordigt de behandeling van Osmo ook een natuurlijk product. Osmo is gemaakt van een verscheidenheid aan natuurlijke oliën en wassen, zoals lijnzaad, zonnebloem, soja en distel. Daarnaast is benzeen gratis en is benzeen een schadelijke stof die niet goed is voor de gezondheid. Omdat het is gemaakt van natuurlijke producten en het product geen chemische droogmiddelen bevat, heeft het product na de behandeling 8 tot 10 uur droogtijd nodig, gedurende welke tijd het verse zuurstof nodig heeft. Zet daarom na behandeling met Osmo zoveel mogelijk deuren en ramen open.

Met welk product een houten tafel behandelen?

Een houten tafel kan worden behandeld met de Osmo TopOil. Dit product is speciaal ontwikkeld voor het behandelen van tafels en andere meubeloppervlakken. Er zijn meerdere varianten van de TopOil beschikbaar. Twee kleurloze varianten, Zijde-mat en Mat en vijf verschillende kleuren, Natural, Wit, Grafiet, Acia en Terra.

Eiken tafel behandelen

Alle houtsoorten kunnen worden behandeld met de Osmo TopOil. Vooral op lichte houtsoorten kunnen alle varianten van de TopOil worden aangebracht. Dus op eiken, grenen en steigerhout kun je elke kleur of kleurloze variant aanbrengen. Zo kun je ook kiezen voor een onbehandelde of lichte uitstraling, hiervoor heb je de 3068 Natural nodig. 

Behandelen teakhouten tafel

Teakhouten tafels en meubelen kunnen ook worden behandeld met de Osmo TopOil. Kies hierbij de variant 3028 zijdemat voor een kleurloos effect. Kleurloze producten kleuren het hout alsof het nat gemaakt is. De 3058 mat kan niet worden aangebracht op teakhout of andere tropische hardhoutsoorten, deze kan wit uitslaan op het hout. Kies daarom altijd voor de 3028 zijdemat voor een natuurlijke uitstraling, na de behandeling komen de tekeningen van het hout mooi naar voren. 

Tafel acaciahout behandelen

Voor acaciahout geldt hetzelfde als voor Teakhout, behandeld deze met de TopOil 3028 voor een natuurlijke uitstraling. Na behandeling wordt het hout gekeurd alsof het nat gemaakt is. Je kunt ook de Acacia 3061 variant aanbrengen op het hout, dit is een donkerbruine variant die de tafel wel wat donkerder zal laten kleuren.

Behandel houten tafels met andere producten

Wanneer je de tafel gaat behandelen met verf, is het niet mogelijk om plaatselijk te overspuiten. Dit is alleen mogelijk na het schuren. Er is ook een groot risico op barsten en afbladderende verf. Het belangrijkste is dat lak geen natuurproduct is.

Houten tafel schoonmaken

Om zo lang mogelijk van de met Osmo behandelde tafel te kunnen genieten, is het aan te raden deze af en toe schoon te maken of te reinigen. Dit kan met een handige Spray-Cleaner. Dit is een reiniger die direct op houten tafels kan worden gespoten. En kan worden schoongemaakt met een doek. Bij gebruikssporen kan het oppervlak behandeld worden met een vloeibare onderhoudswas.

Behandel houten tafels met kleur

Eikenhouten tafels, maar ook tafels van grenen, sparren en andere houtsoorten kunnen behalve kleurloos gebeitst worden. Een gekleurd tafeltje geeft een heel andere dimensie aan je huis. TopOil Natural 3068 kan ook onbehandelde resultaten opleveren. Ook bij behandeling blijven lichte houtsoorten zoals eiken licht van kleur. Naast lichte tinten heeft de collectie ook enkele donkere tinten zoals Graphite, Acacia en Terra. Ben je opzoek naar een dekkende uitstraling? Bijvoorbeeld voor de houten poten van een tafel? Dan kun je hiervoor de Osmo Decorwas Creativ gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *