Parket olie

Parketvloeren zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn parketvloeren gemaakt van zachthout zoals eiken of beuken, en vloeren van tropisch hout zoals wengé of merbau. Parketvloeren kunnen ook samengesteld zijn uit rechte planken, maar de vloeren kunnen ook in een visgraatpatroon gelegd worden. Om de kwaliteit en esthetiek van houten parketvloeren te behouden, is het aan te raden het hout te behandelen met parket olie. Op deze pagina beschrijven we welke producten het beste zijn voor het oliën van parketvloeren en hoe dat uitgevoerd moet worden.

Parket in de olie zetten 

Om een parket in de olie te zetten, moet het hout onbehandeld of kaal geschuurd zijn. Parketvloeren kunnen vervolgens kleurloos of met een kleur worden behandeld. Het zelf aanbrengen van de olie is eenvoudig en beschermt het hout tegen vocht en vuil. Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe u een parketvloer kunt oliën.

1. Meng de parket olie 2 minuten goed door elkaar. Na het openen van de pot scheiden de olie en de was zich van elkaar. 

2. Voer altijd eerst een test uit op het parket om te zien of de resultaten zijn zoals verwacht. Doe dit altijd op een onopvallend stuk. 

3. Breng een dunne eerste laag hardwaxolie aan op nieuw of geschuurd hout met een microvezelroller of kwast. Rol of kwast het product goed uit, met de plank en houtnerf mee.

4. Fouten tijdens het aanbrengen kunnen tot 30 minuten na het aanbrengen op natte oppervlakken worden gecorrigeerd. Denk aan aanzetstrepen van een microvezelroller, of de haren op een kwast.

5. De droging van de eerste laag in duurt ongeveer. 8-10 uur (bij 23 graden en 50% relatieve Luchtvochtigheid). Bij lagere temperaturen of een hogere luchtvochtigheid duurt het drogen langer. Voor een goede ventilatie moet ten alle tijden worden gezorgd. Zorg er dus voor dat ramen en deuren open staan.

6. Tweede laag van de parket olie aanbrengen. Deze op dezelfde wijze aanbrengen als de eerste laag.

7. Droging in ca. 8-10 uur; zie punt 5.

Hardwax olie parket 

De Osmo Hardwax Olie is het meest geschikt voor het behandelen van een parket. Met twee lagen Hardwax Olie Original wordt het parket beschermt tegen vocht, vuil en vlekken. De Hardwax Olie Original is kleurloos waardoor het product de parketvloer kleurt alsof het nat gemaakt is, het verdiept de kleur van het hout. Naar de kleurloze Hardwax Olie Original zijn er ook varianten met kleur geschikt voor het behandelen van een parket. Wel is het daarbij altijd aan te raden om de tweede laag met de kleurloze Hardwax Olie Original te behandelen. Zo ontstaat er in de toekomst slijtage in de kleurloze laag, waardoor de kleurlaag mooi blijft. En je met kleurloze onderhoudsproducten het parket kunt bijwerken.

Voor een tropische houtsoort kunt u het best de Osmo Blanke Was 1101 gebruiken om parket te oliën. Dit product is geschikt voor het behandelen van hardhoutsoorten zoals wengé, merbau en jatoba. 

Parket olie kleuren 

Naast de kleurloze Hardwax Olie Original heeft Osmo ook parket olien met kleur. Dit product is de Hardwax Olie Farbig en is verkrijgbaar 7 kleuren. De Hardwax Olie Farbig kleurt het hout met een egale, transparante kleur. 

Voor een natuurlijke uitstraling op lichte houtsoorten zoals eiken en beuken kunt u de Hardwax Olie Natural 3041 gebruiken. Deze variant zorgt ervoor dat het hout een bijna onbehandelde uitstraling krijgt, waarbij lichte houtsoorten licht van kleur blijven. 

Parket witte olie

Opzoek naar een witte parket olie? Dan is de Hardwax Olie Farbig 3040 Wit de juiste variant. Deze kleurt het hout wit transparant van kleur, het wordt dus geen dekkend effect. U kunt ervoor kiezen om twee lagen 3040 wit aan te brengen of één laag 3040 en één laag Hardwax Olie Kleurloos. Met twee lagen 3040 wordt het parket witter van kleur. 

Olie parket droogtijd 

De droogtijd van de Hardwax Olie bedraagt tussen de 8 en 10 uur per laag. Na het aanbrengen van de parket olie is het raadzaam om deuren en ramen open te zetten. De producten hebben de frisse lucht nodig om goed te kunnen drogen. Ook is het zeer belangrijk om de Osmo dun op te rollen of te kwasten. Dit zorgt voor een goede hechting op het hout. 

Osmo parket olie 

De Osmo parket olie is de osmo Hardwax Olie. Dit product is gemaakt van natuurlijke, plantaardige ingrediënten zoals: lijnzaadolie, zonnebloemolie en candelilla wax. De Hardwax Olie is na droging veilig voor mens, dier en plant en is daarmee geschikt voor het behandelen van al het hout voor binnen, zo ook voor kinderspeelgoed. 

De Osmo parket olie heeft een rendement van 24m2 per liter. Dit zorgt ervoor dat je niet veel product nodig hebt voor het behandelen van het parket. 

Onderhoud parket olie 

Het onderhoud van een parketvloer die behandeld is met Osmo Hardwax Olie is erg simpel en zorgt ervoor dat een parketvloer niet meer geschuurd hoeft te worden. Na de behandeling is het aan te raden om wekelijks of om de week te dweilen met de Osmo Wisch-Fix. Dit product maakt niet alleen de houten vloer schoon, maar voedt ook het hout, zodat er minder snel slijtage ontstaat. Ook zorgt het ervoor dat het hout niet uitdroogt, wat met alleen schoonmaken met water wel gebeurt. 

Wanneer u na ongeveer twee jaar last krijgt van plaatselijkse slijtage plekken kunt u de desbetreffende planken met de Osmo Vloeibare Onderhoudswas behandelen. Dit product frist de slijtage plekken weer op en laat de vloer er weer als nieuw uitzien. 

Parket olie verwijderen 

De Osmo Parket Olie kan door middel van schuren worden verwijderd. Begin met korrel 40, dan met korrel 80 en eindig met korrel 120. Na het schuren met deze schuurgangen is het parket weer kaal en kan het behandeld worden met een ander product. 

Een reactie op “Parket olie

  1. Pingback: Parket behandelen met Hardwax Olie | BOYSLABEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *